Menu Sluiten

Moet je Bitcoin aangeven aan de belastingsdienst?

Bitcoin en andere cryptocurrencies winnen steeds meer aan populariteit in Nederland. Maar veel mensen vragen zich af of je je bitcoins moet aangeven bij de belastingaangifte. In dit artikel leggen we uit wanneer je wel en niet verplicht bent om bitcoin op te geven aan de belastingdienst.

We bekijken de belangrijkste situaties waarin sprake kan zijn van een belastingplicht, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het aangeven van crypto’s voor de inkomstenbelasting.

Wanneer moet je bitcoin aangeven?

In de volgende gevallen ben je verplicht om je bitcoins aan te geven bij de belastingaangifte:

– Je hebt in een jaar voor meer dan €500 aan crypto’s verkocht. De winst of het verlies moet je aangeven als inkomen uit vermogen.

– Je bewaart je bitcoins op een exchange en ontvangt rente of dividenden. Dit valt onder inkomen uit vermogen.

Hoe geef je bitcoin aan bij de belastingaangifte?

Heb je winst of verlies geboekt met de verkoop van crypto’s? Dan geef je dit aan in box 3 als inkomen uit aanmerkelijk belang. De belastingdienst beschouwt crypto’s namelijk als aanmerkelijk belang.

Ontvang je rente op je bitcoins? Dan valt dit onder inkomsten uit sparen en beleggen in box 3. Hetzelfde geldt voor ontvangen dividenden op exchange platforms.

Welke regels gelden er nog meer?

Naast de verplichte aangifte bij verkoop of het ontvangen van rente, zijn er nog enkele andere belangrijke regels:

– Maak je met bitcoin betalingen voor producten of diensten? Dan hoef je deze transacties niet aan te geven.

– Ruil je crypto’s onderling, bijvoorbeeld bitcoin voor ethereum? Ook deze ruiltransacties hoeven niet te worden aangegeven.

– Ontvang je bitcoin als betaling voor werk? Dan moet dit worden opgegeven als inkomen uit werk en woning.

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn bitcoins aangeven als ik ze alleen maar heb gekocht en bewaar?

Nee, zolang je je bitcoins niet verkoopt of er rente op ontvangt, hoef je ze niet aan te geven. Het simpelweg aanhouden van crypto’s is niet belast.

Hoe bepaal ik mijn winst of verlies?

Je berekent je winst of verlies door de verkoopprijs te vergelijken met de aankoopprijs. Denk goed aan je aankoopbewijzen en verkoopdata.

Hoe zit het met mining of staking van crypto’s?

Crypto’s die je zelf mint of staket, worden gezien als inkomen. De waarde in euro’s op het moment van ontvangst moet je aangeven.

Kan ik verliezen aftrekken van mijn winst?

Ja, als je crypto’s met verlies hebt verkocht, mag je dit verrekenen met winst op andere transacties. Zo betaal je uiteindelijk alleen belasting over de nettowinst.

Type cryptocurrency activum Belastingimplicaties Wat te rapporteren
Bitcoin Gezien als belastbaar activum. Waarde op 1 jan moet worden opgegeven. Totale waarde van bezit op 1 jan
Ethereum Zelfde als Bitcoin, waarde op 1 jan moet gerapporteerd worden Totale waarde ETH op 1 jan
Andere munten Alle cryptocurrencies zijn belastbare activa Waarde van alle munten op 1 jan
Airdropped munten Airdropped munten worden gezien als belastbaar inkomen Waarde van gedropte munten

Conclusie

De belastingregels rondom crypto’s zijn relatief nieuw en soms complex. Toch kun je met deze tips een heel eind komen. Onthoud dat je bitcoin en andere coins moet aangeven zodra je ze verkoopt, verhandelt, staked of er rente op ontvangt. Wees zorgvuldig met het bijhouden van je transacties en kosten. Schakel eventueel een expert in als je er niet helemaal uitkomt. Zo voorkom je problemen met de belastingdienst.

Over de auteur

Jula is financieel journalist. Ze volgt de ontwikkelingen rondom cryptocurrencies al jaren op de voet en deelt graag haar kennis over bitcoin en belastingen.

Gerelateerde berichten